Menü Kapat

Lesvos (Midilli)

Kuzeydoğu Ege’de yer alan Midilli Adası; Girit ve Evia adasından sonra 1636 kilometrekarelik yüzölçümü ile Yunanistan’ın üçüncü büyük adasıdır. Midilli Adası Türkiye kıyılarına çok yakın olup, doğusunda Edremit Körfezi, kuzeyinde Müsellim Boğazı bulunmaktadır.
Adanın yüzölçümünün beşte birini ormanlar, dörtte birini ise zeytin ağaçları kaplamaktadır. Ada, 2 büyük körfez; GERA (Ghera) ve KALLONİ (Kallonis) körfezleri ile çok sayıda koya sahiptir. Adanın en önemli ovaları Kalloni, Ippion, Perama ve Herse (Eressos) ovalarıdır. En yüksek dağlar ise Olymbos, Lepetimnos ve Psilokoudouno dağlarıdır. Adanın batı kesimi çorak, doğu kesimi ise zeytinlik ve çamlıktır.
Nobel Ödüllü, Midillili şair Odiseas Elitis’in Midilli Adası için söylediği; ‘’Dünyanın hiçbir yerinde Güneş ve Ay o kadar ahenk içinde batmaz, başka hiçbir yerde güçlerini o kadar eşit paylaşmazlar’’ sözü, adanın büyüleyici atmosferini bizlere tarif etmektedir. Ayvalık’a komşu Midilli Adası, Odiseas’ın yanı sıra; Sappho, Namık Kemal, Barbaros Hayrettin Paşa gibi tarihe mal olmuş birçok kişiye de ev sahipliği yapmıştır.

 

Midilli (Lesvos) Adası, bugünkü adı olan “Lesvos” u Teselyalı kahraman Lapithos’un oğlu Lesvos’tan aldığı rivayet edilmektedir. Ada, Osmanlı hâkimiyetinde yönetildiği dönemden beri Türkler tarafından ‘’Midilli Adası’’ olarak isimlendirilmiştir. Diğer Ege adalarının aksine sık ormanlık oluşu nedeniyle, adaya “Zümrüt Ada” benzetmesi de yapılmaktadır. Yunan mitolojisine göre, adanın ilk sakinlerinin Pelasgoslar olduğuna inanılmaktadır. Thermi şehrinin sahil kısmında M.Ö. 2400 ve M.Ö. 3200 yıllarına ait yerleşim birimleri tespit edilmiş olması, adanın tarihi hakkında bizlere bazı ipuçları vermektedir. Adada tarih boyunca, sırasıyla Antik Yunan, Pers, Roma, Bizans, Ceneviz, Osmanlı ve Yunanistan egemenliği hüküm sürmüştür.

 

 

Midilli Adasına Özgü Lezzetler :

Midilli Adası’nda yerel ekonomi tarıma, özellikle zeytinyağı üretimine dayalı olup, bunun yanı sıra hayvancılık ve balıkçılık alanında ekonomik faaliyetlerin olduğu bilinmektedir. Adadaki 13 milyon zeytin ağacından yılda 50 bin ton dolayında zeytinyağı çıkarılmaktadır. Suyunun güzelliğinden dolayı Yunanistan’ın en önemli Uzo üretim merkezlerine sahip olan Midilli’de, nüfusunun büyük bir bölümü ise turizm ile ilgilenmektedir. Yunanistan’ın Alaçatı’sı olarak da bilinen Molivos’a her yıl binlerce turist gelmektedir.

Midilli, Akdeniz mutfağını en iyi temsil eden şehirlerdendir.

Zeytinyağı, Yunanistan’ ın en kaliteli ve en iyilerinden sayılabilir.Yemeklerde sadece zeytinyağı kullanılıyor olması en güzel örneğidir. Adadaki zeytin yağı müzesi, sabun atölyeleri ve lezzetli yemekleri ile Midilli zeytinyağının, ne kadar meşhur olduğu ve adanın ekonomisinde önemli rol oynadığının işaretidir.

Adanın meşhur tavernalarında; taze balık, ıstakoz, tuzlama balık (Kalloni’ nin lezzetli sardalyası) istiridye, ahtapot gibi deniz ürünlerinin tadına Ouzo ve mezeler eşliğinde bakabilirsiniz.

Midilli’nin Plomari şehrinde üretilen Ouzo dünyadaki rakı kültürünün başlangıcı kabul edilir. Hala üretim yapılan ve ziyarete açık olan Barbayanni fabrikasında ve Plomari Ouzo fabrikasında üretilen, bakır imbiklerden geçen ve Yunanistan’ ın en iyisi kabul edilen Ouzo’ ya deniz ürünleri ve çeşit çeşit meze eşlik etmektedir.

Midilli’ nin süt ürünlerini de unutmamak gerek. Doğal otlayan hayvanlardan elde edilen yoğurt, yağ peyniri, lor peyniri ve gravyer tipi peynirlerini tatmadan dönmeyin. Adanın tatlıları, özellikle badem ezmesi ve bademli tereyağlı baklavası meşhurdur. Kadın Kooperatiflerinden temin edebileceğiniz yerel lezzetler (helva, salça, reçel v.b) ile adanın damak tadı hakkında daha fazla bilgiye sahip olabilirsiniz.

İlgili Yazılar

Pin It on Pinterest